A kutatók sok évszázadon át tanulmányozták a különféle ételeket azzal a céllal, hogy olyan anyagokat találjanak, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetben, hozzájárulva számos anyagcsere-folyamat javításához és a betegségek megelőzéséhez is. Néhány, a természetben jelenlévő növényi olajat funkcionálisnak tekintenek, mivel fontos összetevői vannak az egészségnek. A fahéj olaj egyike ezeknek a természetes termékeknek.
Ismerkedjünk meg a fahéjolaj 12 egészségügyi előnyével, ismerjük meg, mire szolgál ez az étel, és ismerjük meg ennek az olajnak a számtalan tulajdonságát, amelyek elősegíthetik a különféle betegségek megelőzését és a fogyást.
A fahéj az egyik legrégebbi ismert fűszer a világon, közismert nevén indiai fahéj, ceiloni fahéj, fahéj királynő, Ázsia trópusi régióiból származik.
Brazíliában kevés a termesztése ennek a fűszernek, ezért a termék egyik legfontosabb importőre különböző országokból, héjában és illóolajban egyaránt. Kína és Indonézia a világ legnagyobb fahéjatermelői közé tartozik, különös hangsúlyt fektetve Srí Lankára is.
A fahéj használatát a bibliai idők dokumentumai írják le, és a tengeri feltárások idején is széles körben használják. Ezt a fűszert a Lauraceae családba tartozó Cinnamomum nemzetség több fajának száraz kérgéből nyerik . Úgy gondolják, hogy világszerte több mint 100 fahéjfajta létezik, azonban alapvetően négy fajt ismernek el a legfontosabbnak a világkereskedelemben: ceiloni fahéjat, saigoni fahéjat, kassziát vagy fahéjat Kínából és fahéjat Indonéziából.
A fahéjfa 6-12 méteres magasságot ér el, ugatása és levelei erősen aromásak, édes és enyhén fűszeres íz mellett enyhe illatot mutatnak. A fahéjat széles körben használják a porban, mint aromát a főzés során.
A fahéj illóolaja is felhasználható, amelyet gőz desztillációval nyernek mind a héjakon, mind a leveleken keresztül, azonban különböző összetételeket mutatnak be. Ezeket az illóolajokat széles körben használják nyersanyagként az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és az illatszeriparban.
1. Segít a fogyásban és elősegíti a súlykontrollt
Amikor elfogyasztunk egy kis ételt, a szervezet az étkezésben lévő szénhidrátokat glükózzá alakítja, és a vérbe juttatja. A hasnyálmirigy viszont az inzulin nevű hormont termeli, amely felelős a vérben lévő glükóznak a sejtekbe történő szállításáért, ahol azt energiaforrásként használják. Ha a vércukorszintet nem lehet szabályozni, a test elkezd nagyobb mennyiségű inzulint felszabadítani, ami fokozott éhségérzetet okoz, és növeli az étkezés mennyiségét is.
A fahéjat évszázadok óta használják, és számos tulajdonságáról és előnyéről jól ismert. Az ezzel a fűszerrel kapcsolatos vizsgálatok számának növekedésével a kutatók azt találták, hogy a fahéjolaj segít a fogyásban, és ez annak köszönhető, hogy a fahéj stabilizálja a vércukorszintet.
Ezért a fahéjolaj használata javítja a vércukorszint szabályozását, ezáltal segít az étvágy kontrollálásában és elősegíti a fogyást. Ezenkívül azáltal, hogy jobban ellenőrzi az inzulin felszabadulását a testben, a test kevesebb zsírt is kezd raktározni, megakadályozva a túlzott súlygyarapodást.
2. Megakadályozza a cukorbetegséget
Mint láttuk, az inzulin fő feladata a véráramban jelen lévő glükóz transzportja a sejtekbe, ahol fő energiaforrásként használják. Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin hormonra, megnő a vércukorszint, különféle tüneteket okozva és a cukorbetegség kialakulását okozva.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéjolaj rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez, mivel képes stabilizálni a vércukorszintet.
3. Javítja a szív egészségét
A fahéjolaj másik előnye, hogy segít csökkenteni az artériákban a zsíros plakkok felhalmozódását, javítva a vérkeringést. A nitrogén-monoxid az artériák belsejében termelődik, és amikor a lepedék mennyisége megnő, csökken a nitrogén-oxid termelési kapacitása, ami számos betegség között arteriosclerosist okoz. A fahéj hozzájárul a nitrogén-oxid termelésének növeléséhez, javítja a szív egészségét és megelőzi a különféle szívbetegségeket.
4. Afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkezik
A keringési problémáknak számos negatív hatása lehet a testre, például erekciós zavarokat és alacsony libidót okozva. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéjolaj elősegíti a nitrogén-oxid termelését, ezért javítja a véráramlást, természetes gyógymódként működik az impotencia ellen.
5. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
A fahéj olaj fontos gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik számos betegség kezelésében és megelőzésében. Ez a termék elősegítheti például a nyálka felhalmozódásának megakadályozását és az orrjáratok megtisztítását nátha és arcüreggyulladás esetén. Ez az olaj tea formájában is használható a megfázás és az influenza okozta gyulladás és torokfájás leküzdésére.
6. Csökkenti a fejfájást
A fahéj olajban lévő aktív vegyületek hozzájárulhatnak a fokozott véráramláshoz, ezáltal hozzájárulva a fejfájás csökkentéséhez. Ez az olaj otthoni diffúzióval vagy belégzéssel is felhasználható, természetes fejfájás és migrén kezelésére.
7. Nyugtató és pihentető tevékenységet végez
A fahéj jól ismert aromás tulajdonságairól az otthon ízesítésére szolgáló termékekben, más természetes eszenciákkal, például narancs, szegfűszeg és narancs kombinációjával.
A fahéj illóolaj növeli a jó közérzetet, megnyugtatóvá válik és elősegíti a test és az elme természetes kikapcsolódását. Ezen túlmenően ez az olaj segíthet a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelésében ezen tulajdonságok miatt.
8. Csökkenti a fekélyeket
A fahéjolaj az eurgenol nevű anyagot tartalmazza, amely segíthet csökkenteni a fekélyeket. Ez a vegyület képes leküzdeni a fekélyek által okozott gyomorhatásokat és tüneteket, elősegítve az elváltozások méretének csökkenését is.
9. Segít a paraziták elleni küzdelemben
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fahéjolaj gátolhatja bizonyos, az egészségre káros paraziták növekedését, kiváló természetes gyógymódként szolgál az ilyen típusú problémák kezelésében. Más olajokkal, beleértve az oregano- és kakukkfűolajokat, a fahéjolaj az egyik legjobb természetes gyógymód egyes paraziták növekedésének gátlására.
10. Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik
A fahéj illóolajat számos betegség, különösen bőrproblémák, például bőrkiütések, pattanások és fertőzések kezelésére lehet használni, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az olaj más olajokkal, például kókuszolajjal együtt használható.
11. Javítja az agy működését
A fahéjolaj másik nagy előnye, hogy képes növelni az agyi aktivitást, segít csökkenteni az idegi feszültséget és a memóriavesztést. Az Egyesült Államokban végzett tanulmány kimutatta, hogy a fahéj illóolaj aromája képes stimulálni az agytevékenységet, és hogy az ezt használók növelik a kognitív tevékenységek tesztjein elért eredményeiket, többek között a figyelem javulását, a munka emlékezetét és a memóriát. a vizuális-motoros válasz.
12. Serkenti a haj növekedését
A fahéjolaj egyik tulajdonsága a haj növekedésének serkentése, mivel a fahéj elősegíti a fejbőr vérkeringésének fokozását, ezáltal javítja a haj táplálkozását és elősegíti a haj nagyobb növekedését.
Ez az olaj segít a szálak törésének csökkentésében, erősebbé és egészségesebbé téve őket. Az olajat maszkok alkalmazásával lehet alkalmazni, más termékekkel együtt, vagy önmagában, közvetlenül a hajra, a gyökérhez közel.
A fahéjolajnak számos egészségügyi előnye van, mivel számos tápanyag, köztük mangán, vas, kalcium gazdag forrása, valamint jó rosttartalmú.
Ez az olaj segíthet a vércukorszint jelentős csökkentésében, a fogyásban és a cukorbetegség megelőzésében, a szív egészségének javításán, az artériák lepedékének csökkentésén, a fejfájás kezelésében, a menstruáció, a torokfájás tüneteinek csökkentésében. paraziták okozta problémák, bőrproblémák és kiváló afrodiziákum termék.